So maščobe v mesu, maslu in siru po krivici na zatožni klopi?

Je mogoče, da nasičene maščobe, ki jih najdemo v mesu, maslu in siru ne povzročajo bolezni srca? Izčrpna analiza, ki so jo naredili v Združenih državah, ni pokazala povezave med uživanjem nasičenih maščob in srčnih bolezni, poroča New York Times.

Je res tako škodljiv?

  • Google Plus

Leta so bili strokovnjaki prepričani, da bi morali nasičene maščobe nadomestiti z oreščki, ribami, semeni in rastlinskimi olji. 

Toda nova raziskava, objavljena v ta teden v reviji Annals of Internal Medicine, je postavila dvom o tem. Znanstveni namreč niso mogli povezati uživanje nasičenih maščob in bolezni srca. Celo več. Tisti ljudje, ki so uživali same nenasičene maščobe, niso imeli manj obolenj srca.

“Tega ne gre jemati za suho zlato”, opozarja dr. Frank Hu iz Harvardske Univerze.  To ne pomeni, da lahko odslej mirno jemo zrezke, maslo, sire in ostalo hrano, bogato z nenasičenimi maščobami. 

Poudarja, da bi morali ljudje jesti hrano, značilno za sredozemske prehrano, oreščke, ribe, avocado, žita in oljčno olje. “Takšna prehrana”, pravi dr. Hu, “zmanjša možnost srčnih infarktov in kapi."

Nasičene maščobe so na zatožno klop sedle zaradi tega, ker povečujejo raven holesterola, ta pa povečuje možnost za razvoj bolezni srca, najpogostejše za srčni napad.

 

.

 

comments powered by Disqus